Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Keinovalopilareita - 18.1.2021 klo 20.55 - 18.1.2021 klo 21.09 Kittilä Observation number 95643

Visibility II / V

Tero Raita, Ursa (Pohjois-Suomi)

Itse "tiekarttaa" ei ehtinyt ulos livenä näkemään, mutta tallentui automaattikameralle. Erittäin voimakkaita keinovalopilareita ehti lasten kanssa hetken ihastella kylän yllä ikkunasta. Siinä vaiheessa, kun vaatteet päällä ehti pihalle kuvaamaan, niin pilarit jo heikkeni ja hävisi. 

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Jääsumu
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 6 pcs
Markku Siljama - 18.1.2021 klo 23.58 Report this

Tuo videopätkä on ..hieno!Paljonkohan oli pakkasta siellä päin?

Jari Luomanen - 19.1.2021 klo 00.03 Report this

Hieno havainto ja aivan järkyttävän hieno video. 

Marko Riikonen - 19.1.2021 klo 03.20 Report this

Tuossa on jääsumu alkanut ylempää ja sitten laskeutui alas. Rovaniemellä olen usean kerran todennut lampulla jääkiteitä ylempänä ja sitten kohta onkin maanpinnalla jääsumua. Maagisen efektin tekee tuossa videolla.

Tero Sipinen - 19.1.2021 klo 08.44 Report this

Hieno video!

Minullakin ensimmäinen tulkinta oli, että kiteet satelee alas ja pilarit lyhenee sitä mukaa, mutta kun pari kertaa oli katsonut videon, niin vaihdoin tulkintani siihen, että paikan yli pyyhkäisee korkea kidepatja (NW > SE) ja pilarien pituuden muutos on suurimmaksi osaksi perspektiivin ja kalansilmäprojektion aikaansaannosta.

Olli Sälevä - 19.1.2021 klo 09.36 Report this

Hieno video. Yläreunan savuvana suuntautuu aluksi kohti itää, mutta samalla kun tiekartta voimistuu, savuvanan suuntakin muuttuu. Liekö tuolla mitään vaikutusta mihinkään, pisti vain silmään.

Mikko Peussa - 19.1.2021 klo 20.56 Report this

Todella upea havainto!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.