Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Uutiset

SAR-kaari esiintyi jälleen revontulinäytelmässä

4/5.11. välisenä yönä revontulia näkyi pohjoishorisontissa maan etelärannikkoa myöten. Illan revontulinäytelmässä erottui myös harvinaisempi revontulimuoto SAR-kaari. Punainen ja vakaa SAR-kaari esiintyy himmeänä erillään muusta revontuliharsosta. Voit kirjata oman havaintosi viimepäivien näytelmästä revontulilomakkeella.

Kuva Harri Hedman

Falcon 9 -kantoraketin vaihe näkyi Suomen aamutaivaalla

8.10. useampi havaitsija näki Falcon 9 -kantoraketin toisen vaiheen aiheuttaman valoilmiön läntisellä aamutaivaalla. Raketista purkautunut polttoaine levittäytyi kappaleen ympärille näyttäväksi utupilveksi. Yhdysvalloista laukaistu SpaceX-yhtiön raketti kuljetti kiertoradalle SAOCOM 1A -satelliitin. Ilmiö tarttui myös monen taivaskameran kuviin. (Kuva Esko Lyytinen)

Huikea revontulinäytelmä koko maan alueella

7.-8.10. yöllä nähtiin mahtava revontulinäytelmä. Havainnot ulottuvat etelärannikolta pohjoisimpaan Lappiin, mutta keskittyvät Lapin eteläpuoliseen Suomeen. Useammalla paikkakunnalla onnistuttiin kuvaamaan myös rariteetti vakaa punainen revontulikaari (SAR). Havaintoja näytelmästä otetaan vastaan revontulilomakkeella. (Kuva Ville Pirttilahti)

Tuhannen tähden paikka

24.8. Oletko koskaan miettinyt mistä löytyisi pimein paikka tähtitaivaan tarkkailuun? Niin on moni muukin. Nyt voit ilmiantaa alueesi parhaimmat havaintopaikat Taivaanvahdissa muiden luontoharrastajien iloksi. Etsimme julkisia ja aina avoimia paikkoja koko maasta. Jätetty havaintopaikkavinkki auttaa monia erilaisia tähtiharrastajia koululaisesta yötaivaan kuvaajaan ja kaukoputken kantajaan. Kuva Emma Bruus

Komeetta 21P/Giacobini-Zinner

22.8. Jaksollinen komeetta 21P/Giacobini-Zinner palaa jälleen aurinkokunnan sisäosiin 6,5 vuoden syklillään. Tällä kierroksella komeetta ohittaa Maan vain 0,39:n AU:n etäisyydeltä ja sen kirkkauden ennustetaan nousevan kuuden magnitudin luokkaan. Tällaiset kohteet ovat tarkkailtavissa kiikareilla tai pienellä kaukoputkella. Vaikka paras havaintoaika on vasta 10.9. tienoilla, on kohteesta tehty jo muutamia havaintoja. Kuva Harri Kiiskinen

11.8. osittainen auringonpimennys

11.8. osittaisesta auringonpimennyksestä kerätään havaintoja pimennyslomakkeella. Toistaiseksi havaintoja on saapunut yli 50 kpl. Vaikka sää vaikuttaa alustavasti suosineen suurinta osaa maata, voivat pilven alle jääneet kirjata samalla lomakkeella negatiivisen havainnon. Kuva Satu Juvonen

Helle väistyi komeiden ukkosten myötä

1.-6.8. saatiin kokea monin paikoin näyttäviä myrskyilmiöitä. Erityisesti 5.-6.8. myrskyihin liittyi myös useita havaintoja suppilopilvistä, trombeista ja vesipatsaista. Maahan ulottuvaa suppilopilveä kutsutaan trombiksi ja vedenpintaa koskettavaa vesipatsaaksi. Kuva Jari Ylioja

Kuunpimennys näkyi laajalti Suomessa

27.–28.7. Täydellistä kuunpimennystä päästiin seuraamaan laajalti ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Pilvet ja matalalla ollut utu sekä Kuun tummuus yhdistettynä vaaleaan taivaaseen haittasivat pimennyksen alkuvaiheiden näkymistä. Osin täydellistä vaihetta ja erityisesti lopun osittaista vaihetta seurattiin paremmissa olosuhteissa. Paikoin Pohjanmaalla pimennys jäi kokonaan pilviin. (Kuva Marko Grönroos).  

Upea yöpilvinäytelmä 25.-26.7.

25.-26.7. nähtiin kesän tähän asti paras valaisevien yöpilvien näytelmä. Etenkin Suomen etelärannikon tuntumassa valaistuskontrasti oli ihanteellinen. Myös Keski-Suomen korkeuksilla yöpilvet olivat kirkkaita. Taivaanvahdin kartta näyttää havaintojen jakauman, jossa on selvä leveysasteraja. Voit jättää oman havaintosi ja kuvasi tällä lomakkeella. (Kuva Markku Ruonala).  

Sateenkaaria ja mammatuksia

19.6. Eteläisen Suomen yli pyyhkäisessä ukkospilviryppäässä ja sen perässä nähtiin näyttäviä sateenkaaria ja ukkospilviä. Erityisesti illan viimeisen ukkosrintaman vanavedessä esiintyi upeita mammatuspilviä. (Kuva: Panu Lahtinen).

17.6. Rakettilaukaisu näkyi itärajalla

17.6. sydänyöllä Plesetslistä laukaistu Soyuz-2.1B raketti vei taivaalle Glonass-M paikannussatelliitin. Hanna Aalto onnistui ikuistamaan laukaisun Parikkalasta käsin.

 
 
 

Valaisevien yöpilvien havaintokausi on alkanut

15.6. Valaisevien yöpilvien havaintokausi on alkanut vaisuna. Ensimmäiset valkoiset ja rihmamaiset valaisevat yöpilvet havaittiin kesäkuun alussa. Ilmiön paras havaintokausi ajoittuu normaalisti heinäkuun loppuun, mutta myöhäkulkijoiden kannattaa tarkkailla pohjoishorisonttia keskiyön tuntumassa jo aiemmin. Kuva Pentti Arpalahti

 
 
 
 
 
 
 

Nova Perseuksen tähdistössä

Kääpiönova V392 Persei kirkastui yllättäen 14. magnitudista 6. magnitudiin huhti-toukokuun vaihteessa 2018. Taivaan vaaleudesta huolimatta novasta on tehty onnistuneita havaintoja Etelä- ja Keski-Suomessa. (Kuva: Harri Kiiskinen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koivun siitepölykausi alkoi

7.5. Koivun siitepölykehät ilmestyivät taivaalle, ehkä viikon verran normaalia myöhässä. Runsaat siitepölymäärät Etelä-Suomessa synnyttivät näyttäviä kehiä Auringon ympärille. (Kuva: Pia Simonen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ukkoskauden avaus

21.4. Vuoden 2018 ukkoskausi käynnistyi myrskybongareiden iloksi toden teolla 20-21.4. välisenä yönä, kun Etelä-Suomessa esiintyi yöukkosta. Tyypillisesti ukkoskausi alkaa Suomessa toukokuussa mutta ei ole sinänsä tavatonta että aktiivisuutta on jo huhtikuussa.  (Kuva Matti Helin)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Halohuhtikuu alkoi

1.4. käynnistyi jokavuotinen halohuhtikuu -havaintokampanja. Kampanjan tavoitteena on havaita huhtikuun aikana mahdollisimman tarkkaan Auringon, Kuun ja keinovalojen ympärillä kaarina näkyviä haloilmiöitä. Myös haloissa voi näkyä värejä, mutta sateenkaarista poiketen ne johtuvat jääkiteissä tapahtuvissa taittumisilmiöissä. Ilmoita oma havaintosi tällä lomakkeella. (Kuva Marko Haapala)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

31.3. tulipallo päätyi Lavian suunnalle

31.3. klo 21.08 näkyneestä tulipallosta on saapunut yli 140 havaintoa. Tulipallotyöryhmän Esko Lyytisen mukaan kappaleesta on voinut selvitä meteoriitteja Lavian suunnalle. Kohde oli ensimmäisissä kuvissa hyvin heikosti erotettavissa, mistä johtuen mallinnuksessa oli tavallista enemmän heittoa. Yhden hyvän kuvan löytyminen korjasi tilanteen. Tapauksesta toivotaan lisää valokuvahavaintoja tulipallolomakkeella. (Kuva Aki Taavitsainen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tulipallon vähäiset jäänteet Hämeenlinnan suunnalle

27.3. Hieman keskiyön jälkeen Suomen yllä näkynyt kirkas tulipallo paloi käytännössä loppuun. Tulipallotyöryhmän matemaatikon Esko Lyytisen (kuva) mukaan vähäiset sirut putosivat Hämeenlinnan lähettyville. Ilmiöstä saapui useita kymmeniä havaintoja Taivaanvahtiin. Tulipallo näkyi laajalla alueella ja mallinnusta varten oli paljon kuvia käytettävissä tulipallotyöryhmän meteorikamera-asemilta, vain Pohjois-Suomi oli pilvien peitossa.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Auringonkukkagalaksi kevättalven yössä

20.3. Kevättalvi ja sen galaksit ovat täällä, minkä Kirkkonummen komeetan Jari Saukkonen osoittaa kuvillaan Auringonkukkagalaksista. Havainto sisältää harvinaisen otoksen samaisen M63-galaksin vuorovesihännistä väärävärikuvassa. Kuvan ytimeen on yhdistetty oikeavärinen galaksin keskusta. Hienokseltaan hämmentävä saavutus kaukoputkella, jossa on vain 10-senttinen linssi.      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pohjanpaloputki jatkui jo viidettä yötä

14.3.-19.3. Revontulinäytelmä toisensa perään on hemmotellut taivaantarkkailijoita viime öinä. Oheinen Jarmo Leskisen animaatio on eilisillan näkymistä Kempeleellä. Tästä uusimmasta 18.-19.3. näytelmästä on saapunut nyt aamuun mennessä tusina havaintoa (ks. ajantasainen tilanne). Karttanäkymä paljastaa paikkakunnat, joilta ilmiö onnistuttiin bongaamaan. Jätä oma raporttisi revontulilomakkeella

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hieno revontulinäytelmä 14.-15.3. välisenä yönä

14.-15.3. näkyi Suomen etelärannikkoa myöten revontulia. Lähinnä vain pohjoisin Lappi oli pilvien peitossa. Onnistumiset eri paikkakunnilla näet tästä ajantasaisesta karttalinkistä. Havaintoja saapui nelisenkymmentä. Huomaa upea pystykuvien animaatio Jani Päiväniemeltä Kuusamosta ja Vesa Vauhkosen vaakakuvien animaatio Rautalammilta. Jätä oma raporttisi revontulilomakkeella. (Kuva Jani Päiväniemi)   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aamuyön tulipallo paloi loppuun Porin suunnalla

7.3. aamuyöllä klo 4.37 näkyneestä tulipallosta on saapunut parikymmentä havaintoa Taivaanvahtiin. Juuso Nurmio sai ilmiöstä upean kuvan Taivassalossa (kuva). Ursan tulipallotyöryhmän Esko Lyytisen alustavan arvion mukaan kappale lensi Porin suunnalla. Se oli saapunut ilmakehään noin 30 kilometrin sekuntinopeudella. Näin suuri nopeus ei puolla merkittävää maahantulomassaa, vaan meteoroidi on lähes kokonaan palanut loppuun ilmakehässä.      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Harvinaisia ellipsihaloja jo useampana päivänä

22.2.-25.2. Meteorologiset olosuhteet ovat olleet viime päivinä suotuisat ellipsihalojen (ks. huippuesimerkki tammikuulta Mirko Lahtiselta) muodostumiselle. Useampi harrastaja on onnistunut valokuvaamaan ensimmäisen ellipsinsä. Ketju alkoi Jukka Kytömäen havainnosta Mäntyharjulla, pohjoisin raportti on Laukaasta Janne Hakalalta, mutta viimeisin näytelmä keskittyi Hyvinkää-Riihimäki-Orimattila-akselille. Kuva ko. näytelmästä Pia Simonen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aldebaran peittyi Kuun taakse

23.2. Härän Aldebaran-tähti peittyi Kuun taakse. Tapahtuma oli hyvin havaittavissa illalla noin klo 19.15–20.20. Tähdenpeitto kuuluu meneillään olevaan Aldebaranin peittymissarjaan, jonka seuraava tapahtumat nähdään Suomessa 22.3. ja 19.4. Lisää tähdenpeitoista Zeniitti-verkkolehdessä. (Kuva: Päivi Sandelin)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pikkutulipallo sammui Kurun yllä

24.2. klo 00.04. Taivaanvahtiin on saapunut kymmenkunta havaintoa pienehköstä tulipallosta, joka lensi Suomen yllä puolen yön jälkeen. Tulipallotyöryhmän Esko Lyytinen kertoo, että kohde paloi lähes kokonaan loppuun. "Joku pikkuhitunen on voinut tulla alas", Lyytinen arvioi. Tulipallo sammui Kurun pitäjän yllä. Läntisin havainto kohteesta tuli Roland Blomqvistilta, joka havaitsi ilmiön M/S Amorella Tukholman saaristossa. (Kuva Esko Lyytinen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rakettivaiheen jarrupoltto näkyi Suomen taivaalla

22.2. SpaceX:n uusin Falcon 9 laukaistiin Yhdysvalloista. Raketin II vaiheen jarrupoltto tehtiin noin 490 kilometrin korkeudella Etelä-Norjan lähellä. Toisen vaiheen eteneminen jarrupolttoineen ja ajoainepilvineen näkyi upeasti Suomeen asti. Vahtiin tuli pian kymmeniä havaintoja tapahtumasta, mutta huonolla tuurilla Ursan palvelinrauta vikaantui myöhemmin samana iltana.  (Kuva Tampereen Ursa, Jouni Raunio, Kari Kuure ja Ursa, Lauri Kangas) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Suomalainen havaitsi Elon Muskin auton avaruudessa

11.2. Suomalainen tähtiharrastaja Markku Nissinen on onnistunut havaitsemaan Taivaanvahtiin Elon Muskin Tesla Roadster -auton avaruudessa. Havainto on tehty käyttäen internetin ylitse teleskooppia, joka sijaitsee Australian Siding Springissä. Tesla Roadster päätyi avaruuteen SpaceX-yhtiön onnistuneessa Falcon Heavy -kantoraketin ensilaukaisussa.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tulipallo Latvian yltä kohti Gotlantia

5.2. Maanantaina klo 20.53 havaittiin Etelä-Suomessa jälleen kirkas tulipallo. Havaintoja tapahtumasta on saapunut 2 tunnissa jo yli 200 Taivaanvahtiin. Ursan tulipallotyöryhmän Esko Lyytisen mallinnuksen mukaan kappale saapui maapallon ilmakehään Latvian Kuurinmaan yllä ja eteni kohti Pohjois-Gotlantia. Meteoroidi paloi kokonaan loppuun ilmakehässä Itämeren yllä. Ajallinen läheisyys eiliseen tulipalloon Ruotsin rannikon luona on sattumaa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunnuntai-illan tulipallo päättyi Itämeren yllä

4.2. klo 19.04 Sunnuntai-iltana Suomen lounaispuolella lensi kirkas tulipallo. Ilmiöstä on saapunut Taivaanvahtiin yli 200 havaintoa lähinnä Etelä-Suomesta (ks. ajantasainen kartta). Tapahtuma havaittiin myös Ruotsissa. Tulipallon lento on tarkentunut Itämeren ylle Tukholman eteläpuolella. Tulipallosta mahdollisesti selvinneet meteoriitit menetettiin mereen. Voit raportoida oman havaintosi käyttäen tulipallolomaketta.    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

31.1. Kuu pimeni Itä- ja Pohjois-Suomessa

31.1. Kuunpimennyksen osittainen vaihe jäi etelä- ja länsirannikolla monin paikoin pilvien taa. Itä- ja Pohjois-Suomessa pimennysbongareita onnisti varmemmin (kartta). Pimennyksestä lisää Ursan sivuilla. Havaintoja kuunpimennyksestä kerätään pimennyslomakkeella, otsikolla 'täydellinen kuunpimennys'. Myös pilvien taakse jääneestä pimennyksestä voi raportoida otsikolla 'pimennyksen maksimi pilvien takana'. Kuva Jussi Koponen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hienoja jääsumuhaloja eri puolilla Suomea

9.1.-12.1. Viime päivinä on esiintynyt hienoja halonäytelmiä paikallisesti. Parissa tapauksessa halorariteetti nimeltä yläkupera Parryn kaari on ollut upeasti muodostunut. Oheisen näytelmän havaitsi Ruokolahdella 12.1. Päivi Alho-Puhakka. Toinen esimerkki on Rauno Pitkäniemen havainto 11.1. Jämsässä, jonka kuvissa näkyvät kahtena päällekkäisenä V-hahmona hyvin teräväpiirteiset yläkupera Parryn kaari ja 22 asteen ylläsivuava kaari.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Välillä selkeää tähtitaivaan kohteille

7.-9.1. Viime päivinä on ollut ajoittain selkeää. Näin syvän taivaan ja aurinkokunnan kohteistakin on saatu havaintoja Taivaanvahtiin. Myös arkistoja on kaiveltu ja aiemmin kuvattuja avaruuden kohteita prosessoitu, joista esimerkkinä tänään julkaistu Tero Hirvikosken (Ursa, Länsi-Suomi) kuva IC 1975:stä. Harri Kiiskinen Jyväskylän Siriuksesta seurasi (gif-animaatio) kaukoputkikomeetta Heinzea.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tiistaiaamun tulipallo päättyi Perämeren yllä

9.1. Klo 8.08 Suomen taivailla lensi hieno tulipallo. Tapauksesta on saapunut noin 75 havaintoa Taivaanvahtiin. Suurin osa havainnoista on Lounais-Suomesta, mutta Ilmiö näkyi Lappia myöten (ks. ajantasainen kartta). Tulipallotyöryhmän Esko Lyytisen mukaan kappale on palanut loppuun Perämeren yllä. Tampereen Ursan Jouni Raunio ja Jarno Paananen julkaisivat animaation tulipallosta Taivaanvahdissa (kuva). Kirjaa havaintosi tulipallolomakkeella.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jupiter ja Mars aamutaivaalla

7-12.1. aamuvirkut pääsevät ihailemaan Jupiteria ja Marsia eteläisessä horisontissa. Jos sää sallii, on 11.1. aamuna samalla suunnalla myös kapea kuunsirppi. Jos valokuvausonni suosii, kerätään havaintoja taivaankappaleiden kohtaamisesta aurinkokuntalomakkeella. Kuva Juha Parvio

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Perjantain tulipallon mallinnus valmistui

Tulipallotyöryhmän Esko Lyytinen ja Janne E. Sievinen ovat saaneet valmiiksi perjantai-illan meteoroidin lentoradan mallinnuksen. Kappale hajosi ja tuhoutui suurimmaksi osaksi ilmakehässä. Lähinnä pienet sirpaleet päätyivät Kinnulan ja Pihtiputaan kuntien alueelle. Eilisiltainen alustava arvio Keski-Suomen pohjoisosista putoamisalueena osoittautui hyvin paikkansapitäväksi. Kuvalähde Tähdet ja avaruus / Jarmo Moilanen / Google Maps    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Noin 250 havaintoa perjantai-illan tulipallosta

22.12. Perjantaina klo 20 jälkeen Suomen yllä lensi huomiotaherättävä tulipallo. Tapauksesta on saapunut noin 250 havaintoa Taivaanvahtiin. Ensimmäiset havainnot ulottuivat Sallasta Turun seudulle asti (ks. tästä ajantasainen kartta). Tulipallotyöryhmän Matias Takalan alustavan mallinnuksen mukaan kappaleen lento on päättynyt Keski-Suomen maakunnan pohjoisosassa. Kirjaa oma havaintosi tulipallolomakkeella.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geminidien maksimi videolla

14.12.-15.12. Voitto Pitkänen saalisti geminidien tähdenlentoparven meteoreja videolle Kuusamossa. "Taivas selkeni aamuyöllä ja yllättävän runsaslukuisesti näkyi tähdenlentoja aamutuimaan", Pitkänen kertoo. "Kaikenkaikkiaan niitä näkyi parisenkymmentä, enemmänkin ja välillä sain ikuistettua jopa peräkkäisiin kuviinkin." Yksittäisen hienon geminiditulipallon kuvasi Ari Kekki Enontekiöllä. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Iso meteoroidi hajosi palasina Inariin

16.11. illalla klo 18.40 havaittiin Pohjois-Suomessa poikkeuksellisen merkittävä tulipallo. Mallinnuksen mukaan tulipallosta selvisi yhteensä kymmeniä kiloja meteoriitteja Vätsärin erämaan eteläosaan eli Kessiin. Jos näit ilmiön, kirjaa havainto tulipallolomakkeella. Kuva Panu Lahtinen

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vanhoja julkaisuja >>