Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

News

Kuun puolivarjopimennys näkyi paikoin

5.6. Kuun puolivarjopimennys onnistuttiin näkemään paikoin eteläisessä Suomessa. Itse puolivarjon näkymisessä on pieniä epävarmuustekijöitä, kuten pilvet, ilmakehän läpinäkyvyys ja Kuun omat tummuuserot. Joissakin havainnoissa puolivarjo kuitenkin todennäköisesti näkyy. (Kuva Ulla Vornanen)

Männyn siitepölykehät ilmestyivät taivaalle

5.6. Mänty on ryhtynyt kukkimaan. Siitä merkkinä taivaalla ovat siitepölykehät, joita on havaittu Lounais-Suomessa. Männyn kehässä on matalla Auringolla tyypilliset kirkastumat, kuten yllä olevasta Mikko Peussan kuvasta näkyy. Pohjoisempaakin, Ilmajoelta ja Kuusamosta, on saatu pari tuoretta havaintoa heikoista siitepölykehistä. Näissä asialla lienee tänä vuonna heikosti kukkiva koivu, mutta myös harvoin nähty kuusen kehä on mahdolisuus.

Venuksen sirppi venyi täydeksi renkaaksi

3.6. Venus on tullut taivaalla lähemmäs Aurinkoa ja samalla sen sirppi on kaventunut ja pidentynyt. Useat havaitsijat ovat kuvanneet kaukoputkillaan tätä kehitystä päivätaivaalla. Eilen Rauno Päivinen sai Imatralla kuvattua renkaaksi venähtäneen sirpin. "Kahdeksan vuoden odotus saada otettua kunnollinen kuva Venuksen sirpin venymisestä 360 asteen mittaiseksi palkittiin tänään", Päivinen kirjoittaa. (Kuva Rauno Päivinen) 

Havaintoja kaukomailta

31.5. Taivaanvahtiin on saatu viime päivinä suomalaisten tekemiä havaintoja ulkomailta. Yllä komeilee galaksi Centaurus A, jonka Tapio Lahtinen kuvasi Namibiassa olevalla etäteleskoopilla. Espanjalaisella etäputkella hän taltioi PANSTARSS -komeetan. Englannin Readingissä Reima Eresmaa puolestaan sai filmille kovan luokan haloharvinaisuuksia: Kernin kaaren sekä 28° renkaan ja 28° lateraalikaaren. (Kuva Tapio Lahtinen) 

Merkurius ja Venus alkukesän taivaalla

26.5. Viime päivinä havaitsijoiden tähtäimissä ovat olleet myöhäisillan Merkurius ja Venus. Vaalea taivas haittaa havaintoja, varsinkin pohjoisempana, mutta Sari Pietikäinen onnistui saamaan himmeämmän Merkuriuksen kuviin Oulun korkeudelta saakka. Vieläkin haastavammin Merkurius löytyy kaukoputken ja infrapunasuotimen avulla päivätaivaalta, kuten esimerkiksi Jerry Jantusen havainto osoittaa. (Kuva Markku Poutanen)

 

Yöpilvikausi käynnistyi

22./23.5. Kesä on yöpilvien aikaa ja tämän vuoden ensimmäiset havainnot tehtiin viime yönä Etelä-Suomessa. Pilvet olivat tyypillisiä kauden aloittajia, hentoisia ja pienialaisia. Parhaat yöpilvinäytökset saadaan heinäkuussa ja elokuun alkupuolella. Ensimmäisenä yöpilvinäytelmästä Taivaanvahtiin hälytti ja raportoi Pentti Arpalahti. (Kuva Kari Saari)

Myrskykausi tekee tuloaan

18.5. Äärisääilmiöiden harrastajat ovat saaneet jo pientä esimakua kesän myrskykaudesta rakeiden, hienojen pilvimuodostelmien sekä hiukan jo ukkosenkin muodossa. Ensimmäiset havainnot painottuvat Länsi- ja Etelä-Suomeen. (Kuva Heidi Rikala)

Zeniitti 2/2020: Halohuhtikuu ja komeettoja

8.5. Zeniitin uusin numero esittelee halohuhtikuun tulokset. Lisäksi tarjolla on asiaa kevään ja loppukesän komeetoista, Betelgeusesta, Kuusta, Venuksesta ja Marsista. (Kuva Pirjo Koski)

Komeetta ATLAS pirstaloituu

18.4. Harrastajat ovat seuranneet komeetan C/2019 Y4 (ATLAS) hajoamista osiin. Ensimmäiset merkit Taivaanvahdin havainnoissa näkyIvät jo 9.4.  Komeetan kirkkaus putosi 9 magnitudiin, jossa se on kuitenkin pysytellyt jo noin 10 päivää.  (Kuva Rauno Päivinen)

Venus ja Seulaset kohtasivat

3.-4.4. Planeetta Venus kulki Seulasten eli Plejadien (M45) tähtijoukon poikki. Tapahtuma toistuu kahdeksan vuoden välein. (Kuva Timo Alanko)

Tähtiharrastajat seuraavat pyrstötähti Atlasta

25.3. Komeetta Atlaksesta C/2019 Y4 (ATLAS) on tehty Taivaanvahtiin jo parikymmentä raporttia. Oheinen kuva on Jukka Laakson maaliskuun 21. päivältä. Atlakselle on ilmestynyt hieman pyrstöä, kuten Harri Kiiskisen havainto demoaa. Pekka Parviaisen raporteissa on useita galaksien ohituksia, kuten 16.3. havainnossa.  (Kuva Jukka Laakso)

Revontulinäytelmä ulottui Utsjoelta Helsinkiin

20.-21.3. yöllä havaittiin miltei koko Suomen alueella pohjanpalo. Tätä kirjoitettaessa vain Lappeenranta-Lieksa-linjalta ei ole saapunut raportteja. Parhaat näkymät koettiin Pohjois- ja osin Keski-Suomen leveysasteilla. Ensimmäisenä ilmiöstä Taivaanvahtiin raportoi Toivo Kiminki Pudasjoelta. (Kuva Voitto Pitkänen)      

Taistelu pohjoisessa etenee - eläinratavalo

19.3. Markku Ruonala on siirtänyt Taivaanvahdin pohjoisimman havaitun eläinratavalon Kemijärven korkeudelle. Päiväntasauksen tienoo on otollisinta aikaa havaita eläinratavalo. Vain muutama päivä sitten Jani Päiväniemi hyödynsi ikkunaa paaluttamalla Kuusamon Käylän pohjoisimmaksi paikaksi, jossa ilmiö ainakin näkyy. Mielenkiinnolla odotamme mitä seuraavaksi tapahtuu. (Kuva Markku Ruonala)   

Tänään aamuyöllä SAR-kaari Kyyjärvellä

19.3. Yötaivaan erikoinen revontulianti jatkuu. Antero Ohranen onnistui myöhään aamuyöllä kuvaamaan Vakaan punaisen revontulikaaren (SAR) Kyyjärvellä. Kaistale tästä nauhasta erottuu kuvassa oikealla. Taivaanvahdissa on läpi vuosien noin sata havaintoa SAR-kaaresta. (Kuva Antero Ohranen)

Harvinainen Steve-kaari näyttäytyi Pohjois-Suomessa

18.3. Tänä iltana Pudasjärvellä ja Kuusamossa on valokuvattu harvinainen Steve-kaari. Ilmiöstä raportoivat ensimmäisinä Jani Päiväniemi ja Toivo Kiminki. Jos lisää havaintoja tulee, alla oleva automaattinen linkki näyttää ne kaikki. (Kuva Jani Päiväniemi)  

Tältä näyttää kahden sekunnin vihreä välähdys

17.3. Aamulla Petri Martikainen saalisti harvinaisen vihreän välähdyksen Juvalla. Ilmiö näkyi ensimmäisissä horisontin yli erottuneissa Auringon reunan irrallisissa fragmenteissa vain noin 2 sekunnin ajan. Oheisen animaation aivan alussa vihreät irtokaistaleet erottuvat järjestyksessä toisessa ja kolmannessa ruudussa. (Kuvat Petri Martikainen).  

Eläinratavalo on nyt kuvattu Kuusamon korkeudella

14.3. Jani Päiväniemi onnistui taltioimaan eläinratavalon Kuusamon Käylässä. Kyseessä on vähintäänkin Taivaanvahdin pohjoisin havainto ilmiöstä. Kyseessä voi olla Suomen ennätys. Eläinratavalo on aurinkokunnan ratatason hiukkasten heijastus yötaivaalla. Se on näyttävä kohde trooppisilla leveysasteilla, mutta vain vaikeasti havaittavissa korkeilla leveysasteilla. (Kuva Jani Päiväniemi)

Aamuöinen tulipallo näyttäytyi Oulun seudulla

10.3. Kari Kaila sai taltioitua klo 2.45 aamuyöllä esiintyneen tulipallon. Yhteensä havaintoja kertyi kuusi, joista neljä Taivaanvahdissa ja kaksi muilta tulipallotyöryhmän jäsenten meteorikameroilta. Riittävän selkeää ilmiön näkemiseksi oli lähinnä Oulun suunnalla, (Kuva Kari Kaila)

Zeniitti 1/2020 ilmestynyt

27.2. Zeniitin uusin numero kertoo mm. etelän taivaan kuvaamisesta ja tammikuun kuunpimennyksestä. Lehti antaa vinkkejä myös eläinratavalon ja kuukohteiden havaitsemiseen. Kuva: Toni Veikkolainen.

Planeetta Venus loistaa kevään iltataivaalla

24.2. Lännessä auringonlaskun suunnalla loistaa alkuillasta kirkas valopiste. Kyseessä ei ole tähti, vaan oman aurinkokuntamme planeettanaapuri Venus. Kuvassa näkyy himmeänä vaaleana utuvyönä myös eläinratavalo, joka aiheutuu auringon valaisemasta planeettojen ratatason pölystä avaruudessa. Kuva: Antti Taskinen

20.2. kaksi kirkasta tulipalloa lensi Suomen yllä

20.2. Ensin aamuyöllä klo 3.35 ja illalla klo 18.20 nähtiin kirkas tulipallo Suomen taivailla (ks. avaruus.fi). Aamuyön ilmiöstä on saapunut tätä kirjoitettaessa yli 30 ja illan tulipallosta yli 180 havaintoa. Tapauksia tutkiva Ursan tulipallotyöryhmä toivoo lisää havaintoja tulipallolomakkeella. Illan pallo jäi myös Tampereen Ursan meteorikameraan ja Kyyrösten autokameraan. Kuva Markku Lintinen

Taivaanvahtiin lisätty mp4-videotuki

7.2. Taivaanvahtiin on tullut uusia ominaisuuksia. Tähän saakka havaintoihin on voinut liittää vain digitaalisia valokuva jpg, png tai gif-muodossa. Uusin Taivaanvahdin versio hyväksyy myös videoaineiston, jos se on mp4-tallennusmuodossa.

Kuva 6.2.2020 revontulista Mikko Peussa

Seinäjoella upea halonäytelmä

4.2. aamu oli Seinäjoella komean koko taivaan halonäytelmän aikaa. Joukossa oli myös lukuisia erittäin harvinaisia halomuotoja. Erkki Tervola onnistui ikuistamaan koko komeuden Auringon vastakkaisella taivaanpuoliskolla olevia haloja myöten. Jos olet bongannut viimepäivien pakkasilla haloja, voit lähettää oman havaintosi halolomakkeella

Uusi revontulimuoto löytyi Taivaanvahdin havainnoista

7.10.2015 esiintyi outo revontuli-ilmiö, josta raportoi vahtiin ensimmäisenä Mikko Peussa. Ilmiö toistui 7.10.2018, jolloin Helsingin yliopiston Minna Palmrothin ryhmä otti mysteerin selvitettäväkseen Matti Helinin vihjeestä ja ensi alkuun Helinin, Pirjo Kosken ja Minna Gladin havainnoista. AGU Advances -lehdessä julkaistun tutkimuksen kaikki dyyninäytelmät olivat Taivaanvahdista. Löydöstä lisää: Avaruus.fi ja Zeniitti. (Kuva Rami Valonen)

27.1.2020 Kirkas tulipallo Lapissa

27.1. Aamuyöstä hieman ennen kello neljää nähtiin Lapin taivaan yllä poikkeuksellisen näyttävä ja pitkäkestoinen tulipallo. Lento jäi Panu Lahtisen taivaskameraan Ivalossa. Jos näi tapauksen, kirjaa oma havaintosi tulipallolomakkeella. Ursan tulipallotyöryhmä tutkii tapausta.

Kuun puolivarjopimennys 10.1.

10.1. illalla näkyi Kuun puolivarjopimennys, jolloin Kuu himmeni hiukan alareunastaan. Pimennys oli syvimmillään klo 21.10. Havaintoja voi jättää pimennyslomakkeella. Jos tapahtuman keskivaihe jää pilvien peittoon voit valita otsikoksi "Pimennyksen maksimi pilvien takana".  (Kuva: 10.1.2020 Jaana Jalonen).

Zeniitti 5/2019 ilmestynyt

31.12. Verkkolehti Zeniitin uusin numero kertoo mm. kevään 2020 PanSTARRS-komeetasta, jonka kirkkausennusteet liikkuvat magnitudien 8-10 välimaastossa. Zeniitti esittelee raketti-ilmiöarkistoa, raportoi Merkurius-ylikulun havainnoista ja käsittelee nyt tammikuun 10. päivänä koittavaa Kuun puolivarjopimennystä. (Kuva Harri Kiiskinen)

30.12. Helmiäispilvet

30.12. pohjoisesta virrannut kylmä ilmamassa loi edulliset olosuhteet helmiäispilvien synnylle. Auringonlaskussa bongattiinkin poikkeuksellisen heleänvärisiä pilvilauttoja. Jos onnistuit tallentamaan tämän sydäntalvelle tyypillisen ilmiön, voit kirjata oman havaintosi erikoispilvien lomakkeella. Kuva Ossi Lemiläinen

26.12.2019 Tulipallo

26.12. iltana ennen puolta yötä nähtiin keskisen Suomen selkeällä taivaalla poikkeuksellisen kirkas ja pitkäkestoinen tulipallo. Pääkappaleesta irtosi silminnäkijähavaintojen mukaan useita pienempiä osia. Yli 37s kestänyt lento jäi Jarmo Moilasen ja Pekka Kokon tulipallokameroihin, mutta tapauksesta toivotaan lisää havaintoja tulipallolomakkeella. Kuva: Jarmo Moilanen.

Jääsumuhaloja

27.12. Vihdoinkin edes hieman selkeää! Hetkellinen pakastuminen ja jääkidelautat toivat taivaalle näyttäviä haloilmiöitä. Paikoin joukossa nähtiin myös harvinaisia halomuotoja. Voit kirjata oman havaintosi jääsumuhaloista halolomakkeella. Kuva: Johanna Kihlman

Vastaa harrastusyhteisökyselyyn

Ursan harrastusyhteisöt haluavat selvittää harrastajien kiinnostuksia eri harrastusaloihin, toimintamuotoihin ja viestintäkanaviin. Myös Taivaanvahdin käyttäjien vastaukset ovat meille tärkeitä. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 min. (Kuva: Heikki Mahlamäki)

Menossa pitkäkestoinen helmiäispilvien näkyminen

3.12. Thomas Ulich ja Jani Päiväniemi havaitsivat ensimmäisinä helmiäisiä jo 27.11. Alkaen 30. marraskuuta ilmiö on nähty joka päivä jossain päin Suomea eli nyt ainakin viikon verran yhtäjaksoisesti. Etupäässä taivailla on erottunut värittömän vaaleita tyypin I helmiäispilviä. (Kuva Joni Virtanen).  

22.11. aamulla oli mahdollisuus tähdenlentoihin

Esko Lyytinen ja Peter Jenniskens ennustavat, että alfa-monocerotidien tähdenlentoparvi voi kokea 22.11. jonkinlaisen purkauksen. Otollisin aika bongailla tähdenlehtoja oli arvioitu oleva 6.50 aamulla. Koko Suomi vaikuttaa kuitenkin olleen pilvien peittämä, joten havaintojen määrä tapauksesta jäänee vähäiseksi. Havaintoja kohteesta kerätään aurinkokuntalomakkeella ja kohteeksi valitaan 'Meteoriparvi'. Kuva Samuli Ikäheimo

11.11.2019 Merkuriuksen ylikulku jäi pilvien taakse

11.11. maanantai-iltapäivällä planeetta Merkurius kulki Maan ja Auringon välistä. Tapahtuma vaikuttaa jääneen koko Suomessa harmillisesti pilvien peittämäksi. Kiviplaneetta oli kaukoputkella nähtävissä pienenä pisteenä Auringon kiekkoa vasten. Parhaiten tapausta pääsivät seuraamaan kaukomatkalaiset. Havaintoja ylikulusta kerätään edelleen aurinkokuntalomakkeella ja kohteeksi valitaan 'Merkuriuksen ylikulku' tai 'Ylikulku pilvien takana'. Kuva: Dennis Lehtonen

10.10. Kirkas tulipallo pääkaupunkiseudulla

10.10 hieman  iltayhdeksän jälkeen nähtiin Helsingin ympäristössä kirkas tulipallo. Jos näit tämän kirkkaan tähdenlennon, voit jättää oman havaintosi tulipallolomakkeella. Lento jäi Esko Lyytisen taivaskameraan Helsingissä.

4.10. Näyttävä tulipallo

4.10. aamuyöstä nähtiin näyttävä tulipallo. Tapauksesta on saatu jo kuvallinenkin havainto taivaskamerasta Tampereelta. Voit jättää oman havaintosi tulipallolomakkeella.

STEVE bongattu 27/28.9. revontulista

27-28.9. Korona-aukon nopea hiukkasvirta saavutti Maan perjantaina ja yöllä revontulibongareille olikin tarjolla harvinaista herkkua. Horisontti vihersi eteläistä Suomea myöten ja illan revontulimuotojen joukossa näkyi myös harvinainen vaaleanpunainen STEVE-kaari. Voit kirjata oman havaintosi revontulilomakkeella. Kuva: Marko Takala

9.9 Tulipallo

9.9. hieman ennen iltayhdeksää nähtiin Etelä-Suomessa kirkas tulipallo. Havaintojen keruu tapauksesta jatkuu edelleen. Jos näit tämän tavallista kirkkaamman tähdenlennon, voit jättää oman havaintosi tulipallolomakkeella. Lento jäi Panu Lahtisen taivaskameraan Espoossa.

31.8/1.9 kohonnut revontulten mahdollisuus

31.8. Nopean aurinkotuulen virta kasvatti revontulten mahdollisuutta viikonlopulla. Yötaivaalla nähtiin Etelä-Suomea myöten ajoittaista viherrystä, mutta koko taivaan revontulinäytelmästä päästiin nauttimaan vain maan pohjoisosissa. Tuija Liunala ilkuisti revontulia jo 31.8. aamuyöllä Pyhäjärvellä.

18.8. Tulipallo

18.8. Sunnuntaina hieman yli iltayhdeksän nähtiin laajalla alueella Keski-Suomen yllä kirkas tulipallo. Tapauksesta on saapunut yli 80 havaintoa. Ursan tulipallotyöryhmä tutkii tapausta. Lisää havaintoja aiheesta toivotaan tulipallohavaintojen lomakkeella. Tulipallon lento pilviverhon takana tarttui myös Hanksalmen observatorion taivaskameraan. Kuva: Arto Oksanen / Jyväskylän Sirius

Voimakkaita ruskoja heinäkuun lopulla

Heinäkuun lopulla havaittiin voimakkaita rusko- ja hämäräilmiöitä. Syy näihin ei ole varma, mutta aiheuttajaksi on arveltu muun muassa Siperian metsäpaloja. Tulivuorituhkakaan ei ole poissuljettu vaihtoehto. Kuva: Janne Kari.

Osittainen kuunpimennys 16/17.7.

16/17.7 osittaista kuunpimennystä pystyttiin monin paikoin tarkkailemaan onnistuneesti. Jos seurasit tapahtumaa, toivomme että lähettäisit oman havaintosi pimennyslomakkeella. Sään suhteen huono-onniset voivat valita otsikoksi Pimennyksen maksimi pilvien takana. Kuva Paula Mattila

7.2 Täydellistä auringonpimennystä seurattiin Chilessä

2.7. auringonpimennystä lähti Suomesta seuraamaan Tähdet ja Avaruus -lehden ja Tiedetuubin retkikunta, sekä useita yksittäisiä pimennysbongareita. Sää alueella oli erinomainen ja pimennyksen seuranta sujui ongelmitta. Havaintoja tapahtumasta odotetaan lisää, kun matkalaiset ehtivät purkaa kameroitaan. Kuva Pekka Rautajoki

Lounais-Suomessa kirkkaita haloja

28.6. Lounaisrannikolla havaitsevia on hellitty aamun ja aamupäivän mittaan näyttävillä haloilla. Yleisistä muodoista mm. horisonttirengas on ollut varsin komeasti esillä ja harvinaisemmista muodoista on ollut edustettuna 120 asteen sivuaringot ja Lowitzin kaaret.

Näyttävä halonäytelmä Itä-Suomessa

1.6. Itäisessä Suomessa nähtiin aikaisin aamulla kirkas halonäytelmä. Kuhmossa näytelmä ulottui koko taivaan alueelle ja siinä oli mukana useita harvinaisempiakin halomuotoja.

Yöpilvikausi käynnistyi

30.5. ja 1.6. Kesän ensimmäiset yöpilvinäytelmät havaittiin touko–kesäkuun vaihteessa. Kirkkaudeltaan yöpilvet olivat alkukaudelle tyypillisesti vielä himmeitä ja pienialaisia.  Kuva: Pentti Arpalahti.

Halohuhtikuu ja raketti-ilmiö Zeniitti-verkkolehdessä

Ursan tähtiharrastuksen verkkolehti Zeniitti koostaa halohuhtikuun tulokset sekä taustoittaa 6.4. näkynyttä raketti-ilmiötä. Mukana myös asiaa Kuun piirroshavainnoista. Kuvassa Olli Sälevän tekemä Halohuhtikuun ensimmäinen havainto.

 

10.5. myrskykausi avattu!

10.5. kulki Itä-Suomen yli salamoiva voimakkaiden ukkossolujen sarja. Myrskyjen yhteydessä esiintyi vyörypilvi ja raekuuroja. Jos oma ukkosbongauskautesi käynnistyi tässä rytäkässä, kirjaa havaintosi myrskylomakkeella. Kuva Henrik Ikonen

14.4. Vaali-illan tulipallo

14.4. hieman ennen iltakymmeltä nähtiin läntisessä osassa maata kirkas tulipallo. Tulipallo tarttui myös Johannes Karhulan maisemakameraan (video). Havaintoja tapauksesta toivotaan lisää tulipallolomakkeella.

Pohjois-Norjan upea rakettikoe näkyi Lapin taivaalla

6.4. Norjan Andoyasta tehty Nasan rakettikoe näkyi aamuyöllä Lapin taivaalla. Revontulinäytelmän aikana tehdyn kokeen aiheuttamat hohtavat pilvet olivat poikkeuksellisen näyttäviä. Ilmiöstä on julkaistu myös videoita, kuten tämä Adrien Mauduitin. (Kuva Timo Koivisto)  

Halohuhtikuu tulee taas

31.3. Huhtikuu on taas käsillä ja Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -ryhmä haastaa kaikki havaitsemaan haloja. Huhtikuu on yksi vuoden parhaita kuukausia halojen havaitsemiselle. Oman havaintosi voit jättää halolomakkeella. Aiheesta lisää Ursan Zeniitti-verkkojulkaisussa. Kuva Eila Tiirinen

23.3. kohonnut mahdollisuus revontulille

23.3. illalla kannattaa ulkoillessa tarkkailla pohjoistaivasta. Auringossa keskiviikkona tapahtuneen hiukkaspurkauksen arvioidaan lauantaina saavuttavan Maan. Revontulia saattaa näkyä myös Etelä-Suomessa. Kuva Sari Pietikäinen

27.2-1.3. kohonnut mahdollisuus revontulille

28.2. Nopea aurinkotuuli on saavuttanut Maan ja revontulten todennäköisyys on kohonnut. Viherrystä horisontissa voi näkyä Etelä-Suomessakin, ellei pilviverho peitä näkymää. Lappiin on luonnollisesti luvassa komeampaa settiä. Kuva Toivo Kiminki

Komeetta Iwamoto nyt kirkkaimmillaan

14.2. Joulukuun komeettalöytö C/2018 (Iwamoto) on nyt kirkkaimmillaan. Utuinen komeetta on lähimmillään Maata ja passeli kohde pienille kaukoputkille.  Seuraava viikko on vielä säiden salliessa parasta aikaa komeetan bongaukseen itätaivaalta. Kuun valo haittaa kohteen havainnointia ja parhaat hetket sijoittuvat aamuun. Tuore etsintäkartta ja lisätietoa kohteesta löytyy  Ursan Zeniitistä. Kuva Jari Saukkonen

Yli 130 pimennyshavainnon joukossa myös osuma Kuuhun

21.1. aamuvirkut seurasivat täydellistä kuunpimennystä hyisessä pakkasessa. Pimennyksen aikana tapahtui meteoriitin törmäys Kuuhun, josta on saapunut yksi suomalainen havainto. Kari Helander sai taltioitua välähdyksen Espoossa. Maan varjossa punertunut Kuu näkyi lähes koko maassa (ks. Taivaanvahdin pimennyskartta, jolla punaiset rastit ovat pilvien alle jäämisiä). Oman havaintosi voit kirjata tällä lomakkeella. (Kuva Pepe Salo)

Luomasen pinta-aurinkokaarista uusia havaintoja

3.1. Mirko Lahtinen (kuva) onnistui havaitsemaan suomalaisen Jari Luomasen vuonna 2012 löytämät pinta-aurinkokaaret. Olosuhteet erikoiselle ilmiölle olivat otolliset, sillä seuraavina tunteina Päivi Karppinen, Heidi Rikala ja Tero Sipinen taltioivat saman halomuodon. On mahdollista, että kova tuuli suosii Luomasen kaarten syntyä. Mikäli tieto on oikea, tämä auttaa jatkossa merkittävästi uusien havaintojen saamisessa.   

Kaksoset kiikarissa

4.1. Kaksosten tähtikuvion alueelta löytyy lukuisia kiinnostavia syvän taivaan kohteita, kuten Eskimosumu. Oheisen kuvan Eskimosumusta otti Lasse Ekblom. Kaksoset löytyvät talvella korkealta taivaalta ja nyt on menossa paras aika alueen tutkiskeluun. Aiheesta kertoo Ursan Zeniitti-lehti. 

Uusia ominaisuuksia

28.12 tehtiin Taivaanvahtiin päivitys, joka toi järjestelmään uusia ominaisuuksia. Monet käyttäjät olivat toivoneet mahdollisuutta antaa nopeasti positiivista palautetta havainnosta. Käytössä on nyt kaksi erilaista tykkäystyyppistä palautenappia. Sydän-symbolilla voi ilmaista pitävänsä havainnosta. Tähti-symboli on varattu tutkimuksen kannalta arvokkaille havainnoille.

Joulun komeetasta 90 havaintoa

4.1. Taivaanvahtiin on saapunut 90 havaintoa pyrstötähti Wirtasesta. Komeetan geometria suhteessa maapalloon oli sellainen, että pyrstö jäi piiloon tai oli korkeintaan hyvin lyhyt. Täydenkuun seudun päivät olivat odotetun hankalia.  Parhaat otokset komeetasta Suomessa otettiin ennen Kuun kirkastumista. (Oheinen kuva 12.12. Juha Parvio). Joulun jälkeen komeetta on jo selvästi himmentynyt.       

Uusi halomuoto Ruotsista julkaistiin Taivaanvahdissa

14.12. Ruotsalainen tähtiharrastaja Magnus Edbäck julkaisi tänään Taivaanvahdissa Borlängessä kuvaamansa rajun halonäytelmän. Suomalainen haloasiantuntija Marko Riikonen tunnisti kuvasta uuden halomuodon. Vaaleat läikät molemmin puolin 22 asteen ylläsivuavaa kaarta ovat uusi moninkertaisen sironnan ilmiö, jonka maailman ensiesiintymistä on tiedetty odottaa tietokonesimulaatioiden perusteella.   

Komeetta Wirtanen näkyy kiikareilla

13.12. Pilviset säät ovat monin paikoin vaikeuttaneet 46P/Wirtasen havainnointia. Kohteen voi kuitenkin löytää taivaalta kiikareilla ainakin loppukuun ajan. Komeetta näkyy utuisena pallona jopa pienessä valosaasteessa. Kuun lopulla 46P/Wirtanen löytyy Härkä-Ajomies -tähtikuvioiden alueelta. Etsintäkartta löytyy Ursan tiedotteesta. Havaintoja kerätään aurinkokuntalomakkeella (kohde: Komeetta, nimi: 46P/Wirtanen). Kuva Voitto Pitkänen

Pohjanmaan ylittänyt earthgrazer videolla

30.11. Tulipallotyöryhmän Markku Lintinen julkaisi videon 24.11. Pohjanmaan ylittäneestä earthgrazer-tyyppisestä eli maapallon ilmakehää hiponeesta tulipallosta. Työryhmän Janne E. Sievisen analyysin mukaan kappale kulki Suomen yllä yli 200 kilometrin pituisen matkan Maalahti-Pihtipudas-linjaa pitkin yli 90 km korkeudella. Ilmiö oli paljain silmin nähtynä kirkkaampi. Tapahtumasta tuli visuaalihavaintoja Viitasaarelta ja Kuopiosta.  

Upea jääsumuhalonäytelmä Salossa

27.11. Johanna Kuustonen valokuvasi Salon ja Perniön välillä poikkeuksellisen hienon jääsumuhalonäytelmän. Näytelmässä oli mukana useita halorariteetteja, jotka olivat epätavallisen terävästi ja kirkkaasti esillä, kuten Moilasen ja Tapen kaaret.      

Venus aamutaivaalla

18.11. Aamutaivaalla kaakossa kirkkaana loistava tähtimäinen kohde on planeetta Venus. Nyt havaintosäiden parannuttua voi tähtitaivaan tilaan tutustua Ursan tähtikarttasivulla tai hankkimalla oman retkitähtikartan. 17-19.11. viikonlopulla taivaalla nähtiin myös useita leonidien tähdenlentoparveen kuuluvia tulipalloja. Voit ilmoittaa Taivaanvahtiin myös omasta tulipallohavainnosta tai lähettää kuvallisen havainnon Venuksesta. Kuva V. Pitkänen

SAR-kaari esiintyi jälleen revontulinäytelmässä

4/5.11. välisenä yönä revontulia näkyi pohjoishorisontissa maan etelärannikkoa myöten. Illan revontulinäytelmässä erottui myös harvinaisempi revontulimuoto SAR-kaari. Punainen ja vakaa SAR-kaari esiintyy himmeänä erillään muusta revontuliharsosta. Voit kirjata oman havaintosi viimepäivien näytelmästä revontulilomakkeella.

Kuva Harri Hedman

Falcon 9 -kantoraketin vaihe näkyi Suomen aamutaivaalla

8.10. useampi havaitsija näki Falcon 9 -kantoraketin toisen vaiheen aiheuttaman valoilmiön läntisellä aamutaivaalla. Raketista purkautunut polttoaine levittäytyi kappaleen ympärille näyttäväksi utupilveksi. Yhdysvalloista laukaistu SpaceX-yhtiön raketti kuljetti kiertoradalle SAOCOM 1A -satelliitin. Ilmiö tarttui myös monen taivaskameran kuviin. (Kuva Esko Lyytinen)

Huikea revontulinäytelmä koko maan alueella

7.-8.10. yöllä nähtiin mahtava revontulinäytelmä. Havainnot ulottuvat etelärannikolta pohjoisimpaan Lappiin, mutta keskittyvät Lapin eteläpuoliseen Suomeen. Useammalla paikkakunnalla onnistuttiin kuvaamaan myös rariteetti vakaa punainen revontulikaari (SAR). Havaintoja näytelmästä otetaan vastaan revontulilomakkeella. (Kuva Ville Pirttilahti)

Tuhannen tähden paikka

24.8. Oletko koskaan miettinyt mistä löytyisi pimein paikka tähtitaivaan tarkkailuun? Niin on moni muukin. Nyt voit ilmiantaa alueesi parhaimmat havaintopaikat Taivaanvahdissa muiden luontoharrastajien iloksi. Etsimme julkisia ja aina avoimia paikkoja koko maasta. Jätetty havaintopaikkavinkki auttaa monia erilaisia tähtiharrastajia koululaisesta yötaivaan kuvaajaan ja kaukoputken kantajaan. Kuva Emma Bruus

Komeetta 21P/Giacobini-Zinner

22.8. Jaksollinen komeetta 21P/Giacobini-Zinner palaa jälleen aurinkokunnan sisäosiin 6,5 vuoden syklillään. Tällä kierroksella komeetta ohittaa Maan vain 0,39:n AU:n etäisyydeltä ja sen kirkkauden ennustetaan nousevan kuuden magnitudin luokkaan. Tällaiset kohteet ovat tarkkailtavissa kiikareilla tai pienellä kaukoputkella. Vaikka paras havaintoaika on vasta 10.9. tienoilla, on kohteesta tehty jo muutamia havaintoja. Kuva Harri Kiiskinen

11.8. osittainen auringonpimennys

11.8. osittaisesta auringonpimennyksestä kerätään havaintoja pimennyslomakkeella. Toistaiseksi havaintoja on saapunut yli 50 kpl. Vaikka sää vaikuttaa alustavasti suosineen suurinta osaa maata, voivat pilven alle jääneet kirjata samalla lomakkeella negatiivisen havainnon. Kuva Satu Juvonen

Helle väistyi komeiden ukkosten myötä

1.-6.8. saatiin kokea monin paikoin näyttäviä myrskyilmiöitä. Erityisesti 5.-6.8. myrskyihin liittyi myös useita havaintoja suppilopilvistä, trombeista ja vesipatsaista. Maahan ulottuvaa suppilopilveä kutsutaan trombiksi ja vedenpintaa koskettavaa vesipatsaaksi. Kuva Jari Ylioja

Kuunpimennys näkyi laajalti Suomessa

27.–28.7. Täydellistä kuunpimennystä päästiin seuraamaan laajalti ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Pilvet ja matalalla ollut utu sekä Kuun tummuus yhdistettynä vaaleaan taivaaseen haittasivat pimennyksen alkuvaiheiden näkymistä. Osin täydellistä vaihetta ja erityisesti lopun osittaista vaihetta seurattiin paremmissa olosuhteissa. Paikoin Pohjanmaalla pimennys jäi kokonaan pilviin. (Kuva Marko Grönroos).  

Upea yöpilvinäytelmä 25.-26.7.

25.-26.7. nähtiin kesän tähän asti paras valaisevien yöpilvien näytelmä. Etenkin Suomen etelärannikon tuntumassa valaistuskontrasti oli ihanteellinen. Myös Keski-Suomen korkeuksilla yöpilvet olivat kirkkaita. Taivaanvahdin kartta näyttää havaintojen jakauman, jossa on selvä leveysasteraja. Voit jättää oman havaintosi ja kuvasi tällä lomakkeella. (Kuva Markku Ruonala).  

Sateenkaaria ja mammatuksia

19.6. Eteläisen Suomen yli pyyhkäisessä ukkospilviryppäässä ja sen perässä nähtiin näyttäviä sateenkaaria ja ukkospilviä. Erityisesti illan viimeisen ukkosrintaman vanavedessä esiintyi upeita mammatuspilviä. (Kuva: Panu Lahtinen).

17.6. Rakettilaukaisu näkyi itärajalla

17.6. sydänyöllä Plesetslistä laukaistu Soyuz-2.1B raketti vei taivaalle Glonass-M paikannussatelliitin. Hanna Aalto onnistui ikuistamaan laukaisun Parikkalasta käsin.

 
 
 

Valaisevien yöpilvien havaintokausi on alkanut

15.6. Valaisevien yöpilvien havaintokausi on alkanut vaisuna. Ensimmäiset valkoiset ja rihmamaiset valaisevat yöpilvet havaittiin kesäkuun alussa. Ilmiön paras havaintokausi ajoittuu normaalisti heinäkuun loppuun, mutta myöhäkulkijoiden kannattaa tarkkailla pohjoishorisonttia keskiyön tuntumassa jo aiemmin. Kuva Pentti Arpalahti

 
 
 
 
 
 
 

Nova Perseuksen tähdistössä

Kääpiönova V392 Persei kirkastui yllättäen 14. magnitudista 6. magnitudiin huhti-toukokuun vaihteessa 2018. Taivaan vaaleudesta huolimatta novasta on tehty onnistuneita havaintoja Etelä- ja Keski-Suomessa. (Kuva: Harri Kiiskinen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koivun siitepölykausi alkoi

7.5. Koivun siitepölykehät ilmestyivät taivaalle, ehkä viikon verran normaalia myöhässä. Runsaat siitepölymäärät Etelä-Suomessa synnyttivät näyttäviä kehiä Auringon ympärille. (Kuva: Pia Simonen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ukkoskauden avaus

21.4. Vuoden 2018 ukkoskausi käynnistyi myrskybongareiden iloksi toden teolla 20-21.4. välisenä yönä, kun Etelä-Suomessa esiintyi yöukkosta. Tyypillisesti ukkoskausi alkaa Suomessa toukokuussa mutta ei ole sinänsä tavatonta että aktiivisuutta on jo huhtikuussa.  (Kuva Matti Helin)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Halohuhtikuu alkoi

1.4. käynnistyi jokavuotinen halohuhtikuu -havaintokampanja. Kampanjan tavoitteena on havaita huhtikuun aikana mahdollisimman tarkkaan Auringon, Kuun ja keinovalojen ympärillä kaarina näkyviä haloilmiöitä. Myös haloissa voi näkyä värejä, mutta sateenkaarista poiketen ne johtuvat jääkiteissä tapahtuvissa taittumisilmiöissä. Ilmoita oma havaintosi tällä lomakkeella. (Kuva Marko Haapala)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

31.3. tulipallo päätyi Lavian suunnalle

31.3. klo 21.08 näkyneestä tulipallosta on saapunut yli 140 havaintoa. Tulipallotyöryhmän Esko Lyytisen mukaan kappaleesta on voinut selvitä meteoriitteja Lavian suunnalle. Kohde oli ensimmäisissä kuvissa hyvin heikosti erotettavissa, mistä johtuen mallinnuksessa oli tavallista enemmän heittoa. Yhden hyvän kuvan löytyminen korjasi tilanteen. Tapauksesta toivotaan lisää valokuvahavaintoja tulipallolomakkeella. (Kuva Aki Taavitsainen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tulipallon vähäiset jäänteet Hämeenlinnan suunnalle

27.3. Hieman keskiyön jälkeen Suomen yllä näkynyt kirkas tulipallo paloi käytännössä loppuun. Tulipallotyöryhmän matemaatikon Esko Lyytisen (kuva) mukaan vähäiset sirut putosivat Hämeenlinnan lähettyville. Ilmiöstä saapui useita kymmeniä havaintoja Taivaanvahtiin. Tulipallo näkyi laajalla alueella ja mallinnusta varten oli paljon kuvia käytettävissä tulipallotyöryhmän meteorikamera-asemilta, vain Pohjois-Suomi oli pilvien peitossa.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Auringonkukkagalaksi kevättalven yössä

20.3. Kevättalvi ja sen galaksit ovat täällä, minkä Kirkkonummen komeetan Jari Saukkonen osoittaa kuvillaan Auringonkukkagalaksista. Havainto sisältää harvinaisen otoksen samaisen M63-galaksin vuorovesihännistä väärävärikuvassa. Kuvan ytimeen on yhdistetty oikeavärinen galaksin keskusta. Hienokseltaan hämmentävä saavutus kaukoputkella, jossa on vain 10-senttinen linssi.      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pohjanpaloputki jatkui jo viidettä yötä

14.3.-19.3. Revontulinäytelmä toisensa perään on hemmotellut taivaantarkkailijoita viime öinä. Oheinen Jarmo Leskisen animaatio on eilisillan näkymistä Kempeleellä. Tästä uusimmasta 18.-19.3. näytelmästä on saapunut nyt aamuun mennessä tusina havaintoa (ks. ajantasainen tilanne). Karttanäkymä paljastaa paikkakunnat, joilta ilmiö onnistuttiin bongaamaan. Jätä oma raporttisi revontulilomakkeella

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hieno revontulinäytelmä 14.-15.3. välisenä yönä

14.-15.3. näkyi Suomen etelärannikkoa myöten revontulia. Lähinnä vain pohjoisin Lappi oli pilvien peitossa. Onnistumiset eri paikkakunnilla näet tästä ajantasaisesta karttalinkistä. Havaintoja saapui nelisenkymmentä. Huomaa upea pystykuvien animaatio Jani Päiväniemeltä Kuusamosta ja Vesa Vauhkosen vaakakuvien animaatio Rautalammilta. Jätä oma raporttisi revontulilomakkeella. (Kuva Jani Päiväniemi)   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aamuyön tulipallo paloi loppuun Porin suunnalla

7.3. aamuyöllä klo 4.37 näkyneestä tulipallosta on saapunut parikymmentä havaintoa Taivaanvahtiin. Juuso Nurmio sai ilmiöstä upean kuvan Taivassalossa (kuva). Ursan tulipallotyöryhmän Esko Lyytisen alustavan arvion mukaan kappale lensi Porin suunnalla. Se oli saapunut ilmakehään noin 30 kilometrin sekuntinopeudella. Näin suuri nopeus ei puolla merkittävää maahantulomassaa, vaan meteoroidi on lähes kokonaan palanut loppuun ilmakehässä.      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Harvinaisia ellipsihaloja jo useampana päivänä

22.2.-25.2. Meteorologiset olosuhteet ovat olleet viime päivinä suotuisat ellipsihalojen (ks. huippuesimerkki tammikuulta Mirko Lahtiselta) muodostumiselle. Useampi harrastaja on onnistunut valokuvaamaan ensimmäisen ellipsinsä. Ketju alkoi Jukka Kytömäen havainnosta Mäntyharjulla, pohjoisin raportti on Laukaasta Janne Hakalalta, mutta viimeisin näytelmä keskittyi Hyvinkää-Riihimäki-Orimattila-akselille. Kuva ko. näytelmästä Pia Simonen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aldebaran peittyi Kuun taakse

23.2. Härän Aldebaran-tähti peittyi Kuun taakse. Tapahtuma oli hyvin havaittavissa illalla noin klo 19.15–20.20. Tähdenpeitto kuuluu meneillään olevaan Aldebaranin peittymissarjaan, jonka seuraava tapahtumat nähdään Suomessa 22.3. ja 19.4. Lisää tähdenpeitoista Zeniitti-verkkolehdessä. (Kuva: Päivi Sandelin)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pikkutulipallo sammui Kurun yllä

24.2. klo 00.04. Taivaanvahtiin on saapunut kymmenkunta havaintoa pienehköstä tulipallosta, joka lensi Suomen yllä puolen yön jälkeen. Tulipallotyöryhmän Esko Lyytinen kertoo, että kohde paloi lähes kokonaan loppuun. "Joku pikkuhitunen on voinut tulla alas", Lyytinen arvioi. Tulipallo sammui Kurun pitäjän yllä. Läntisin havainto kohteesta tuli Roland Blomqvistilta, joka havaitsi ilmiön M/S Amorella Tukholman saaristossa. (Kuva Esko Lyytinen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rakettivaiheen jarrupoltto näkyi Suomen taivaalla

22.2. SpaceX:n uusin Falcon 9 laukaistiin Yhdysvalloista. Raketin II vaiheen jarrupoltto tehtiin noin 490 kilometrin korkeudella Etelä-Norjan lähellä. Toisen vaiheen eteneminen jarrupolttoineen ja ajoainepilvineen näkyi upeasti Suomeen asti. Vahtiin tuli pian kymmeniä havaintoja tapahtumasta, mutta huonolla tuurilla Ursan palvelinrauta vikaantui myöhemmin samana iltana.  (Kuva Tampereen Ursa, Jouni Raunio, Kari Kuure ja Ursa, Lauri Kangas) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Suomalainen havaitsi Elon Muskin auton avaruudessa

11.2. Suomalainen tähtiharrastaja Markku Nissinen on onnistunut havaitsemaan Taivaanvahtiin Elon Muskin Tesla Roadster -auton avaruudessa. Havainto on tehty käyttäen internetin ylitse teleskooppia, joka sijaitsee Australian Siding Springissä. Tesla Roadster päätyi avaruuteen SpaceX-yhtiön onnistuneessa Falcon Heavy -kantoraketin ensilaukaisussa.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tulipallo Latvian yltä kohti Gotlantia

5.2. Maanantaina klo 20.53 havaittiin Etelä-Suomessa jälleen kirkas tulipallo. Havaintoja tapahtumasta on saapunut 2 tunnissa jo yli 200 Taivaanvahtiin. Ursan tulipallotyöryhmän Esko Lyytisen mallinnuksen mukaan kappale saapui maapallon ilmakehään Latvian Kuurinmaan yllä ja eteni kohti Pohjois-Gotlantia. Meteoroidi paloi kokonaan loppuun ilmakehässä Itämeren yllä. Ajallinen läheisyys eiliseen tulipalloon Ruotsin rannikon luona on sattumaa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunnuntai-illan tulipallo päättyi Itämeren yllä

4.2. klo 19.04 Sunnuntai-iltana Suomen lounaispuolella lensi kirkas tulipallo. Ilmiöstä on saapunut Taivaanvahtiin yli 200 havaintoa lähinnä Etelä-Suomesta (ks. ajantasainen kartta). Tapahtuma havaittiin myös Ruotsissa. Tulipallon lento on tarkentunut Itämeren ylle Tukholman eteläpuolella. Tulipallosta mahdollisesti selvinneet meteoriitit menetettiin mereen. Voit raportoida oman havaintosi käyttäen tulipallolomaketta.    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

31.1. Kuu pimeni Itä- ja Pohjois-Suomessa

31.1. Kuunpimennyksen osittainen vaihe jäi etelä- ja länsirannikolla monin paikoin pilvien taa. Itä- ja Pohjois-Suomessa pimennysbongareita onnisti varmemmin (kartta). Pimennyksestä lisää Ursan sivuilla. Havaintoja kuunpimennyksestä kerätään pimennyslomakkeella, otsikolla 'täydellinen kuunpimennys'. Myös pilvien taakse jääneestä pimennyksestä voi raportoida otsikolla 'pimennyksen maksimi pilvien takana'. Kuva Jussi Koponen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hienoja jääsumuhaloja eri puolilla Suomea

9.1.-12.1. Viime päivinä on esiintynyt hienoja halonäytelmiä paikallisesti. Parissa tapauksessa halorariteetti nimeltä yläkupera Parryn kaari on ollut upeasti muodostunut. Oheisen näytelmän havaitsi Ruokolahdella 12.1. Päivi Alho-Puhakka. Toinen esimerkki on Rauno Pitkäniemen havainto 11.1. Jämsässä, jonka kuvissa näkyvät kahtena päällekkäisenä V-hahmona hyvin teräväpiirteiset yläkupera Parryn kaari ja 22 asteen ylläsivuava kaari.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Välillä selkeää tähtitaivaan kohteille

7.-9.1. Viime päivinä on ollut ajoittain selkeää. Näin syvän taivaan ja aurinkokunnan kohteistakin on saatu havaintoja Taivaanvahtiin. Myös arkistoja on kaiveltu ja aiemmin kuvattuja avaruuden kohteita prosessoitu, joista esimerkkinä tänään julkaistu Tero Hirvikosken (Ursa, Länsi-Suomi) kuva IC 1975:stä. Harri Kiiskinen Jyväskylän Siriuksesta seurasi (gif-animaatio) kaukoputkikomeetta Heinzea.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tiistaiaamun tulipallo päättyi Perämeren yllä

9.1. Klo 8.08 Suomen taivailla lensi hieno tulipallo. Tapauksesta on saapunut noin 75 havaintoa Taivaanvahtiin. Suurin osa havainnoista on Lounais-Suomesta, mutta Ilmiö näkyi Lappia myöten (ks. ajantasainen kartta). Tulipallotyöryhmän Esko Lyytisen mukaan kappale on palanut loppuun Perämeren yllä. Tampereen Ursan Jouni Raunio ja Jarno Paananen julkaisivat animaation tulipallosta Taivaanvahdissa (kuva). Kirjaa havaintosi tulipallolomakkeella.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jupiter ja Mars aamutaivaalla

7-12.1. aamuvirkut pääsevät ihailemaan Jupiteria ja Marsia eteläisessä horisontissa. Jos sää sallii, on 11.1. aamuna samalla suunnalla myös kapea kuunsirppi. Jos valokuvausonni suosii, kerätään havaintoja taivaankappaleiden kohtaamisesta aurinkokuntalomakkeella. Kuva Juha Parvio

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Older news>>